сряда, 24 ноември 2010 г.

Най-големите езера в света се затоплят

Най-голямото езеро в Европа е Ладога (Ладожкото)

Всяко десетилетие температурата в езерата се е покачвала с 0,45 градуса Целзий
Над 160 от най-големите езера в света са се затоплили за 25 години, като в Европа покачването на температурата им е най-силно, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на изследване на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

"Резултатите съответстват на очакваните промени от глобалното затопляне" - казаха авторите на изследването. Учените, ръководени от Филип Шнайдер и Саймън Хук, са измерили повърхностните температури на 167 езера, използвайки сателитни данни. Изследването е обхванало водни басейни с площ над 500 кв. км, за да може температурите да бъдат измерени достатъчно далече от брега и да бъде избягнато въздействието на температурата на сушата.

Всяко десетилетие температурата в езерата се е покачвала с 0,45 градуса Целзий, а в някои - с 1 градус Целзий. Северна Европа е най-голямата зона с най-изявено и постоянно затопляне. Покачването на температурите в езерата е малко по-малко в Южна Европа, около в Черно и Каспийско море, както и в Казахстан. Езерата се затоплят също в Сибир, Монголия, в Северен Китай, в САЩ.

Най-голямо е покачването на температурата на руското Ладожко езеро и на американското Тахо съответно с 2,2 градуса Целзий и 1,7 градуса Целзий за 25 години. Изследването осигурява още една независима измерваща система, която показва, че светът се затопля, каза климатологът от НАСА Гавин Смит.

Статистически значимо глобално затопляне, дължащо се на човешка дейност, сочат още 11 различни индикатора, като температура на въздуха, влажност, снежна покривка, топлина в океаните. Затоплянето на езерата е 12-ият показател. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар