неделя, 28 ноември 2010 г.

Бившият шеф на ООН по климата: Канкун няма да се увенчае с успех

Без постигане на големи споразумения за справяне с климатичните промени вероятно ще завърши започващата утре международна конференция на ООН в мексиканския курорт Канкун. Такива опасения изрази Иво де Бур, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по измененията в климата (UNFCCC), в интервю за "Зюддойче цайтунг".

Бур, който напусна поста през юли и започна работа за консултантската компания KPMG, посочи междинната среща през юни в Бон като "крачка назад",която е оставила малко възможности за успех в Канкун. Дипломатът Кристиана Фигерес от Коста Рика зае мястото на холандеца в секретариата на UNFCCC.

Експертът препоръчва в Мексико делегатите да не бъдат прекалено амбициозни и да се съсредоточат върху постигането на малки, но сигурни договорености, за да не се повтаря ситуацията от миналогодишната конференция в Копенхаген.

"Поуката за Канкун е преговорите да бъдат опростени, практични и да не се надценяват", казва Де Бур, цитиран от "Гардиън". По думите му, ако се повтори провалът от датската столица, "никой повече няма да ни взема насериозно".

Няма коментари:

Публикуване на коментар