неделя, 18 април 2010 г.

Кошмарът от 1783г. - изригването, което промени Исландия

Изригването на вулкан в Исландия и облакът пепел блокираха въздушния трафик над огромна част от Европа, но това засега е детска игра в сравнение с кошмарните последици от вулканичната експлозия от 8 юни 1783г., разказва Би Би Си.

Преди 227 години изригване 100 пъти по-мощно от сегашното избива една пета от населението на острова и в следващите месеци и години причинява смъртта на десетки хиляди европейци.

По време на това изригване Исландия е населена трайно от по-малко от 1000 години и на острова има около 50 000 души. В резултат на това, което започва в неделната лятна утрин, 10 000 от тях ще загинат.

Сателитна снимка на НАСА показва (в червено) облака от серен диоксид и други газове и пепел, които изхвърля исландският вулкан.

Антрополозите твърдят, че шокът за населението в Исландия, Фарьорските острови и части от Норвегия е толкова силен, че то дори спира да се весели и са забравени и изгубени танци, идващи от древността.

Вулканичната експлозия на Лаки е най-тежкото природно бедствие в историята на страната. Лаки е вулканична система в същата югоизточна част на острова, където е и днешното изригване.

Но общото е само гегорафската близост – експлозията от 1783г. е толкова мощна, че отваря верига от кратери, които в следващите месеци изливат лава, която ще покрие 600 кв. км. Далеч по-ужасяващи последици има изхвърлянето на чудовищно количество отровни газове – никое изригване през последните 150 години не може да се мери по този показател с Лаки.

Единственото изригване, което надминава исландското от ХVІІІ век, е това през 1815г. на индонезийския остров Тамбора. То е най-силното в историята на човечеството през последните 1600 години и вероятно най-добре наблюдаваното супер-изригване. Следващата 1816г. е т.нар. Година без лято със снеговалежи през юли и огромна продоволствена криза, глад и разграбване на магазини в САЩ и Европа.

Това което се случва в Лаки кара изригването от юни 1991г. на вулкана Пинатубо на Филипините да изглежда като незначително събитие, макар Пинатубо да предизвика климатични промени в следващите години. Преди близо 20 години азиатският вулкан изхвърля 17 мегатона серен диоксид, докато вулканите от Лаки бълват този обем газове само за 3 дни.

Изригването на вулкана Пинатубо на Филипините предизвиква климатични промени на планетата през следващите няколко години.

Вулканолози описват днес, че исландското изригване от ХVІІІ век е предизвикало облак от сярна киселина, който като мъгла се е движел през цяла Северна Европа и е убивал хиляди хора. Селяните във Великобритания, Норвегия, Германия и Франция мрели като мухи и нямали и представа, че упоритата жълтеникава мъгла над нивите им е от газ, който при смесване с влагата в дробовете им се превръща в разяждаща ги отвътре киселина. Данни от списъците на мъртвите от 1783г. показват, че само през лятото са загинали около 20 000 британци.

В добавка през юли същата година се смята, че на британските острови са регистрирани най-високите температури от 300 години насам. В комбинация с пепелта, сипеща се от бялото небе, гледката е напомняла на хората за Апокалисписа. Мъглата се разнесла чак през есента, но била последвана от най-жестоката зима от 250 години насам.

За Исландия това имало необратими последици. Растителността, отровена от изригването, започнала да убива домашните животни. Измрели 80% от овцете и 50% от конете и едрия добитък. Суровите зими от следващите няколко години ликвидирали 20% от населението. Ако не е била възможността да се изхранват с риба от океана, вероятно още хиляди исландци са щели да загинат.

Изригването на Лаки обаче е преодоляно демографски само след 20 години. Затова историците смятат, че повратната точка за развитието на Исландия не е природното бедствие от 1783г., а механизирането на риболова в началото на ХХ век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар