събота, 24 април 2010 г.

Британски учени: Вулкани ще изригват още заради глобалното затопляне

Изследователи предупредиха в публикувани от Кралското общество документи, че топенето на ледовете, покачването на морското равнище и дори все по-силните бури и дъждове, които са прогнозирани последици от повишаването на температурите, биха могли да засегнат земната кора. Дори малки промени в околната среда биха могли да предизвикат явления като земетресения и цунами. А някои неща свидетелстват, че последиците от промените в климата вече оказват влияние върху геоложката активност на места като Аляска, заявиха изследователи, пишещи за сп. “Философските разисквания на Кралското общество А” (Philosophical Transactions of the Royal Society A).

Авторът на публикуван в списанието преглед на научните трудове в тази област Бил Макгуайър от Центъра за оценка на риска “Аон Бенфийлд” към Юнивърсити колидж в Лондон каза, че покачването на температурите води до топене на леда от ледените покривки и ледниците и до увеличаване на водното количество в океаните. Когато в резултат на отместването на тежестта на леда земята отново се “надигне”, което би могло да достигне един километър на места като Гренландия и Антарктика, или ако в най-лошия случай всичкият лед се разтопи, това би могло да предизвика земетресения. Увеличаването на сеизмичната дейност от своя страна би могло да причини подводни свлачища, които пораждат цунамита. Евентуален допълнителен риск създават “ледените трусове”, предизвиквани от разчупването на ледените пластове, причинявайки цунами, които биха могли да заплашат места като Нова Зеландия, Нюфаундленд в Канада и Чили.

Според изследването намаляването на леда би могло също така да провокира изригването на вулкани. А по-голямата тежест на водата в океаните, където топенето на леда води до покачване на морското равнище, може да “огъне” земната кора. Това произвежда магма и причинява вулканична и сеизмична дейност в крайбрежните или островните райони, където се намират повечето от 550-те вулкана, чиито изригвания са исторически документирани. Засилването на вулканичната дейност би могло да причини увеличаване на свлачищата, а влиянието му би могло да се разпростре далеч извън района, където се намира вулканът - например чрез изхвърлянето на серни облаци в атмосферата или чрез засягане на въздухоплаването.

Проф. Макгуайър каза, че в зависимост от фактори като бързината на покачване на морското равнище промените биха могли да настъпят през идните десетилетия или в течение на векове, а не след хиляди години. И той предупреди: Покачването, което вероятно е нужно, може да бъде много по-малко, отколкото очакваме. Като се имат предвид промените в климата, може да не са ни нужни големи промени.” “Една от тревогите е, че незначителни промени в околната среда биха могли да предизвикат тези последици”, заяви той.

В своя преглед той казва, че има “все повече доказателства” за сеизмична, вулканична и свлачищна дейност, предизвиквана или повлиявана от малки промени в околната среда - даже специфични метеорологични явления като тайфуни или поройни дъждове. Проф. Макгуайър заяви, че в Тайван предизвикваното от тайфуни понижаване на атмосферното налягане е достатъчно, за да “разтовари” кората съвсем малко и да причини земетресения. Други последици от повишаването на температурите са отприщването на ледникови езера през скални диги, което да доведе до внезапни наводнения в планински райони като Хималаите, както и свличания на скални, ледени и земни маси в резултат на топенето на вечните ледове.

Според учения в геоложките системи може да има “връхни точки”, където кората достига определен праг, което причинява стъпаловидна промяна в честотата на подобни явления - не е ясно обаче къде може да се намират тези прагове. Смята се, че в дадени периоди от миналото промените в климата са имали връзка с повишаването на нивото на потенциално рисковата геоложка активност - например след края на последната ледникова епоха. Но тези явления не са напълно разглеждани като възможни последици от бързите промени в климата, които се очакват в бъдеще, и има голяма доза несигурност в това какво може да се случи през идните години.

Проф. Макгуайър призова за изследователска програма, съсредоточена върху възможните геоложки рискове, които може да породи глобалното затопляне, и за това водещият орган в областта на глобалното затопляне - Междуправителственият съвет за климатичните промени (МСКП) - да засегне пряко въпроса в бъдещите си оценки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар