събота, 24 април 2010 г.

Без "златен" завод

Съдът отказа канадската Dundee от предприятие в България

Калина Горанова


"С лека ръка се слага край на една голяма инвестиция в реалната икономика", Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" в "Челопеч Майнинг"

"Канадска фирма купи завод в Намибия." Ако искайте, вярвайте, но това е новина, свързана с решение на български съд.

Преди дни последната инстанция на Върховния административен съд окончателно отмени положителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на дъщерната компания на канадската Dundee Precious Metals - "Челопеч майнинг", за изграждането на инсталация за преработка на златния концентрат от рудника в Челопеч. Фабриката беше необходима на дружеството, тъй като златният концентрат, който се получава след преработката на рудата, е с много високо съдържание на арсен и се нуждае от специална преработка. В подобна ситуация вариантите пред инвеститора са два - започване на нова процедура по издаване на необходимите екоразрешителни или пренасочване на инвестициите извън страната.

"Дали ще продължим съдебните и нормативни битки в България за изграждането на предприятието - в голяма степен отговорът е не", заяви Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" в "Челопеч майнинг". Нещо повече - от миналия месец компанията вече притежава металургичния завод "Цумеб" в Намибия, който в момента преработва българския концентрат. Компанията е платила за него около 50 млн. долара заедно с дълговете.

Дългогодишната златна сага
Компанията беше готова да инвестира 200 млн. долара в предприятието край мината в Челопеч. "С лека ръка се слага край на една голяма инвестиция в реалната икономика на страната, и то в момент на криза", заяви Алекс Нестор. Предстои да бъде свикано събрание на борда на директорите на Dundee Precious Metals, на което да се вземе окончателното решение дали компанията се отказва от този си проект в България.

Дългогодишната сага, през която премина компанията в страната, едва ли ги стимулира да искат преиграване на мача. През февруари 2004 г. дъщерната на Dundee "Челопеч майнинг" подписва концесионен договор с държавата за разработване на златното находище в Челопеч. Идеите на дружеството са да разшири добива от 900 хил. тона руда до 2 млн. т, както и да построи фабрика за преработването на златния концентрат. Междувременно компанията извършва проучвания за добив на злато и край Крумовград. Проектите на дружеството обаче години наред биват блокирани и бавени от екоминистерството, ръководено по това време от Джевдет Чакъров. В крайна сметка проектите се задвижват. През лятото на 2008 г. ОВОС-ът за изграждането на предприятието е одобрен. Това става, след като инвеститорът се съгласи да включи държавата в проекта си за строителството на фабрика с 25% в капитала.

Новото правителство така и не потвърди дали ще поднови желанието си за участие в проекта или не. Вместо това по жалба на няколко екоорганизации ВАС отмени ОВОС-а на компанията. Мотивите на съда са, че липсват доказателства, че избраната технология за преработка на златния концентрат е най-добрата, че не е разгледан ефектът върху всички населени места в близост, а само върху Челопеч и Чавдар, както и че е изминало много време от изготвянето на доклада по ОВОС до даването на зелена светлина от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От компанията не са съгласиха с аргументите на съда. Технологията се утвърждава от Висшия екологичен експертен съвет. Кои населени места да бъдат включени при екооценката на даден проект също се решава от експертите на ековедомството, а времето от изготвянето до приемането на ОВОС отново зависи от министерството.

По пътя към Намибия
Покупката на завода в Намибия се е обмисляла като резервен вариант за компанията от година. "Цумеб" е единственото място, където Dundee преработва суровината от България, затова по-сигурно е да притежаваш предприятието. "До момента в рудник Челопеч сме вложили над 300 млн. лева", обяснява Нестор. "Една трета от тях са отишли в държавния бюджет под формата на концесионно възнаграждение, данъци и такси", продължава той.

Покупката в Намибия подсигурява и проекта за увеличаване на добива и модернизацията на рудника в Челопеч до 2 млн. тона годишно. Компанията планира да инвестира около 170 млн. лв. в периода 2010-2011 г. в рудника, като работата вече е започнала.

"Изключително сме разочаровани от решението на съда. Въпреки това то по никакъв начин не възпрепятства извършващото се в момента разширяване на добива и преработката на руда от находище Челопеч", заяви Джонатан Гудман, президент и главен изпълнителен директор на Dundee Precious Metals, в официално прессъобщение на компанията. Дружеството продължава да развива и проекта си в Крумовград. Новото ръководство на екоминистерството даде сертификат за търговско откритие на фирмата и тя ще може да кандидатства за концесия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар