петък, 16 април 2010 г.

Здравни експерти и еколози нащрек заради пепелта



Изхвърляната в атмосферата пепел от изригналия в сряда в Исландия вулкан Ейяфятлайокутл, блокирала небето над Европа, се следи тревожно не само от авиопревозвачите, но и от здравни експерти, метеоролози, океанолози и специалисти по климатичните промени.

Световната здравна организация (СЗО) посъветва европейците да останат по домовете си в случай, че от небето започне да се сипе пепел, разнесена от изригналия в Исландия вулкан, предаде Асошиейтед прес в петък.

Говорителят на организацията Дейвид Епстайн призна, че СЗО не знае какви точно са опасностите за здравето, но допълни, че микроскопичната пепел е потенциално вредна за хората, ако падне на земята. Сред застрашените са страдащите от астма и други дихателни и белодробни болести.

Като се изключи падането на пепел в някои земеделски райони в Южна Исландия, все още облакът остава високо в атмосферата над Европа, а СЗО следи ситуацията отблизо.

Учени, занимаващи се с проблемите на климата, се разделиха в мненията си по въпроса как ще се отрази изригването на вулкана върху процесите на глобалното затопляне.

Според зам.-шефа на Института по география на Руската академия на науките Аркадий Тишков пепелта може да повлияе в известна степен времето, но няма да доведе до дългосрочни климатични промени. По думите му опасните частици ще се отложат в океана и слабо населените райони.

“Нe трябва да се поддаваме на апокалиптични настроения, това е съвсем нормално събитие, а и далеч не е най-мощният вулкан“, коментира той пред РИА Новости. По думите му той оказва временно влияние върху времето и температурите, но не и на глобалния климат, тъй като изригването е било в не много високите слоеве на атмосферата. Тишков смята, че е изключено да се понижат температурите до степен, в която да настъпи “вулканична зима“.

По думите му не е застрашено и здравето на хората от изхвърлените с пепелта хлорни съединения, серни и други газове, тъй като изригването и станало в ненаселен регион. Освен това токсичните газове бързо се разнасят във въздуха и единствено би могло да се предизвика киселинен дъжд, но според експерта опасността е “разтоварена“ в океана.

Тишков даже смята, че ако облакът в пепелта не се беше насочил към Северна Европа и не беше блокирал въздушното движение, събитието е щяло да остане незабелязано.

Според представителя на екоорганизацията WWF Алексей Кокорин изригването даже ще помогне в борбата срещу климатичните промени, тъй като ще се забави ръста на глобалното затопляни. Той изчислява, че в следващите две-три години дори ще се намали средната температура на планетата с 0.2-0.3 градуса по Целзий, но най-вероятна след това разликата ще се навакса рязко.

Вулканът обаче вече нанесе своите вреди на ледника, под който избухна на около 150-200 км от столицата на Исландия Рейкявик. Той предизвика топене на леда и огромни наводнения в южната част на страната.

За последен път Ейяфятлайокутл е давал признаци на живот през 1821 и 1823 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар