петък, 23 април 2010 г.

Исландските вулкани не могат да доведат до "вулканична зима"


Надежда Сушчевская поясни, че вулканите в Исландия и самият остров се намират на спредингова зона - зоната на Срединно-Атлантическия хребет, където тектонските плочи се разделят и отдръпват настрани

Вулканите в Исландия, за разлика от тези от Тихоокеанския огнен пръстен, по време на изригванията си не могат да изхвърлят в атмосферата толкова голямо количество пепел, което би могло да доведе до глобално застудяване. Това заяви пред РИА "Новости" докторът на науките Надежда Сушчевская, сътрудник на Лабораторията за геохимия на магмените и метаморфни скали към Института по геохимия и аналитична химия "Вернадски" към Руската академия на науките, предаде БТА.

Надежда Сушчевская поясни, че вулканите в Исландия и самият остров се намират на спредингова зона - зоната на Срединно-Атлантическия хребет, където тектонските плочи се разделят и отдръпват настрани.

"Съставът на магмата на вулканите в Исландия на практика е същият, както и в другите зони на Атлантическия хребет", каза Сушчевская. Според нея исландските вулкани се различават по това, че съществува промеждутъчно огнище, където магмата се охлажда, част от нея кристализира, а останалата се натрупва в горната част, там се събира летливата фракция. "Тогава е налице подобен катастрофичен взрив. Това, което е в горната част на огнището, се изхвърля нагоре. В случая има и ледена шапка. Тя се разтопява, парата е много и с нея излиза и пепелта" - описва Сушчевская механизма на изригването.

Според геофизичката след като от вулкана започне плавното изтичане на лава, количеството на пепелта намалява. Изследователката отбелязва, че магмата на вулканите в срединните хребети по принцип дават относително малко пепел.

"Магмите на срединните хребети не съдържат или съдържат много ниски количества вода и летливи вещества. В Индонезия, например, в други региони, където има островни дъги с вулканични форми, е налице друг тип магматизъм. Там ще се образува повече пепел, защото киселата магма е наситена с летливи вещества" - казва Сушчевская. По тази причина всички изригвания, оказващи сериозно въздействие върху климата, стават в тихоокеанската зона, където има островни дъги. А те се появяват там, където се сблъскват две тектонски плочи. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар