събота, 23 април 2011 г.

Южният полюс на Марс има 30 пъти повече сух лед от оценките

dariknews.bg
Южният полюс на Марс съдържа 30 пъти повече сух лед отколкото се смяташе досега според най-нови радарни измервания на американската сонда MRO. Това е знак, че атмосферата на тази планета е била в историята си по-плътна и по-влажна, съгласно новото проучване.

Досега изследователите смятаха, че южният полюс на Червената планета е почти изцяло съставен от воден лед и че сухият лед – въглероден диоксид в твърда форма само покрива повърхността. Откритието разкрива, че ценни сведения за качествата на древната атмосфера на Марс се намират в тези блокове сух лед, отбелязва Роджър Филипс, геофизик в Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо, главен автор на информацията, пише БГНЕС.

Натрупванията на сух лед в южния полюс на планетата, оценяван на близо 12 500 кубични км, което е еквивалент на Голямото езеро в САЩ - може да съдържа равностойността на 80% въглероден диоксид, който днес се намира в марсианската атмосфера. Наблюденията, направени с помощта на радар на станцията MRO, който е в състояние да прониква в дълбочина в планетата сочат, че този сух лед се газифицира все повече и повече, за да бъде открит в атмосферата на Марс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар