сряда, 27 януари 2010 г.

Преди 105 години в ЮАР е открит най-големият диамант в света

"Кулинан" или "Голямата звезда на Африка" с тегло 3100 карата или 622 гр., се превръща в 9 големи и 96 по-малки диаманта

В мина близо до Претория в Южна Африка точно преди 105 г. Фредерик Уелс открива най-големия диамант в света "Кулинан" (Cullinan).

"Голямата звезда на Африка", което означава името на нешлифования диамант, е с тегло над 3100 карата или цели 622 грама. От нешлифования скъпоценен камък са направени 9 големи брилянта и 96 по-малки диаманти. Най-големият от тях, 530-каратната "сълза", е собственост на британската кралица Елизабет II. Този диамант от години украсява британската корона, останалите също се намират в кралското семейство.


Шлифоването на скъпоцения камък започва на 3 март 1908 г. и пордължава 8 месеца.

Когато Уелс открива диаманта, смята че той му е подхвърлен като шега от сътрудниците в мината. След като се анализира става ясно, че става въпрос за откритието на диамант, който е от 3106,75 карата (621,35 грама). Наименованието Кулинан получава от собственика на мината Томас Кълинан, който отваря мината през 1902 г.

От край време диамантите са известни на хората и най-големите находища са били в Индия, където експлоатацията е била извършвана чрез изплакване на наноси.

През 1871 г. в Южна Африка край Къмберли е открито първото находище на диаманти. Днес дълбочината на диамантените мини стига до хиляда метра.

В период на икономическа криза търговците смятат диамантите за сигурна инвестиция. Въпреки това те не гарантират печалба. Това потвърждава и израелският милиардер от руски произход Лев Левиев, който е най-големият конкурент на южноафриканския диамантен концерн De Beers. Той обмисля да продаде руските си фабрики за обработване на диаманти за да може да погаси заемите си взети от четири израелски банки. Най-големият шлифован диамант в света е Golden Jubilee, от 546 карата. Той украсява короната на тайландския крал. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар