петък, 15 януари 2010 г.

Американци и бразилци ще добиват нефт в Черно море

Николай Атанасов
13 Януари 2010
Български фактор


Exxon Mobil и Petrobras ще разработват участък от 3 000 000 хектара от черноморския шелф на Турция
Сондажната платформа Leiv Eiriksson на път към Черно море.

Американската нефтодобивна компания Exxon Mobil се включи в проекта за разработването на нефтено-газовите залежи в черноморския шелф на Турция, заедно с бразилския гигант Petrobras и турската държавна нефтодобивна компания TPAO, предава Reuters.

Мащабният проект, в който с 50% ще участва ТРАО, а американци и бразилци ще си поделят останалите 50%, предвижда проучването и експлоатацията на участък от 3 000 000 хектара по турското крайбрежие на Черно море.

Осъществяването на проекта се очаква да стартира веднага след получаването на съответното разрешение от правителството на Турция.

Според оценките на ТРАО от черноморските полета могат да бъдат добити до 10 млрд. барела петрол и 1,5 трлн. куб. м. природен газ.

Една от най-големите нефтени сондажни платформи в света, Leiv Eiriksson, се очаква да започне проучвателните работи край бреговете на Черно море през февруари.

Още в края на миналата година ръководството на Petrobras обяви, че е предвидила за сондажите в Черно море инвестиции в размер на $ 300 млн. само за периода 2009-2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар