сряда, 13 януари 2010 г.

Красив като неандерталец...

Николай Атанасов
12 Януари 2010
Български фактор


Неандерталците ползвали грим и бижута 10 000 години преди появата на съвременния човек, установиха учени...


Откритие на британски палеонтолози може да преобърне из основи представите ни за интелекта и социалния живот на неандерталците. Оказва се, че по всяка вероятност Homo neanderthalensis са били много по-развити същества от смятаното досега и са използвали грим и други средства за разкрасяване дълго преди появата на съвременния човек, съобщава The Daily Mail. Изследването на учените е публикувано в броя на специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences от 11 януари.

Екипът на професора от Университета на Бристол Жоао Зилао открил черупки от раковини и миди с разкрасяващи пигменти по време на разкопки в две поселения на неандерталците в днешната южна испанска провинция Мурсия – Куева де лос Авионес и Куева Антисин, датиращи отпреди 50 000 години. Смята се, че през Горния Палеолит или през късната Каменна епоха преди около 40 000 години неандерталците и съвременните хора са си съжителствали. Находките обаче са датирани от около 10 000 години преди това, т. е. древните кутийки за макияж със сигурност са дело на неандерталците, посочва проф. Зилао.


Специалистите са на мнение, че откритите черупки са използвани като контейнери за съхранение и смесване на разкрасяващите съставки. В една от “кутийките” археолозите открили жълт оцветител – късчета натроярозит, който по всяка вероятност бил използван като основа за полагането на грима. Същият минерал бил използван традиционно за козметични процедури и от древните египтяни.

В друга “кутийка” била открита червена пудра от лепидокрокит, примесена с блестящи, черни, метални частички – хематит и пирит, за по-бляскав външен вид. Неандерталците вероятно използвали тези козметични средства за разкрасяване и за участие в ритуали, което говори за развито образно мислене.


“Това е първата по рода си находка, която доказва, че неандерталците са ползвали козметика. Създаването на подобни рецепти е много по-сложно от простото боядисване на тялото с въглен”, посочва проф. Зилао. Според него, ярко оцветените черупки, освен като кутийки за грима, били носени от тях на врата и в качеството на украшения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар