петък, 15 януари 2010 г.

Тъмната материя променя орбитата на Земята


Италианският физик Лоренцо Йорио (Lorenzo Iorio) допуска, че загадъчното изменение на земната орбита около Слънцето може да се дължи на тъмната материя. Статия с резултати засега не е пирета за публикуване, но е достъпна на PDF-формат в сайта arXiv.org.

Според съвременните представи в Млечния път съществува хало от тъмна материя. Йорио е изчислил, че при движението на Слънечвата система около галактическия център тя ще натрупа собствено хало от тази загадъчна субстанция. При това тъмната материя ще оказва забележимо влияние на формата на орбитите на небесните тела.

Така например орбитата на Земята ще стане по-издължена - нейната голяма полуос, по думите на италианския физик, ще расте със скорост около 7 сантиметра за година. Това число е доста близко до наблюдаваните на практика 15 сантиметра в година. Малката полуос при това ще намалее. Отбелязано е, че средното разстояние от Земята до Слънцето също ще намалее.

Съвсем неотдавна Йорио изясни, че аномалното ускорение на космическите апарати Pioneer 10 и Pioneer 11 във външната част на Слнъеченвата система има негравитационна природа. Той успя да пресметне, че неизвестната сила, която въздейства на апаратите трябва да влияе и на спътниците на Нептун: Тритон, Нереида и Протей, предизвиквайки колебания на орбитите, каквито не се наблюдават на практика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар