четвъртък, 8 април 2010 г.

Шистов газ в Европа

Запасите от нетрадиционните източници на природен газ в Полша се оценяват на 1,36 трилиона кубометра. За тези данни свидетелства компанията Wood Mackenzie, съобщи The Times.
Ако тези данни се окажат точни, то доказаните запаси от газ в ЕС ще се увеличат с 47 процента, а Полша, която внася над 70 процента от горивото си от Русия, ще премине на самоосигуряване.

Сега Полша употребява около 14 млрд. кубометра газ годишно. Властите се надяват да снижат енергийната си зависимост от Русия и подкрепят разработката на нетрадиционни източници за добив на газ – метанът от въглищни пластове и от шисти все по-често се разглежда като алтернативно на добиваното гориво от газовите, газокондензатните и нефтогазовите находища.

ConocoPhillips възнамерява да сондира в рамките на програмата за добив на газ от шисти край Гданск още следващия месец. Този пример скоро ще последват американските Exxon-Mobil и Marathon, а също така и канадската компания Talisman Energy.

В САЩ добивът на шистов газ нарасна от 10 на 40 процента спрямо 1990 година и достигна 745 млрд. кубометра, което доведе Русия през 2009 година до загубата на лидерската позиция в света с нейните 583 млрд. кубометра. Увеличеният добив дава основание през 2010 година да се прогнозират почти 700 млрд. кубометра.

САЩ продължават да увеличават добива на шистов газ и възнамеряват въобще да се откажат от импорта на гориво. Европа силно зависи от вноса от Русия, Норвегия и Северна Африка.

Агенция Reuters вече съобщи, че не по-малко от 40 нефтени компании са започнали търсене на шистов газ в Европа: Royal Dutch Shell в Швеция и в Украйна, Exxon Mobil - в Германия, а ConocoPhillips и Chevron - в Полша.

Според прогноза на Оксфордския институт за енергийни изследвания, добивът на газ в Европа ще започне не по-рано от 2020 година. За разлика от САЩ в Европа има много по-малко наземни сонди. Освен това в Европа плътността на населението е много по-голяма и по-трудно се получава лиценз за сондиране, докато в САЩ добивът на шистов газ е развит отрасъл на промишлеността с нискоразходна структура.

Страните от ЕС през 2010 година ще употребят 554 млрд. кубометра газ, като само една четвърт ще е от Русия. Министерството на природните ресурси на Русия вече призна, че са загубили пазара в САЩ, а задръжките в разработваните находища от „Газпром” могат да доведат и до загуба на позицията на газов концерн в Европа.

Ганчо Каменарски, БЛИЦ

1 коментар: