събота, 5 юни 2010 г.

Учени са открили следи от живот на спътника на Сатурн Титан


Вашингтон. Учени от НАСА са открили следи от живот на спътника на планетата Сатурн Титан, предаде ИТАР-ТАСС.
Изводът за наличие на примитивни видове на биологичен живот на Титан са направени въз основата на анализ на данни, получени от американския спътник „Касини”. Посочва се, че тези жизнени форми дишат в атмосферата на най-големия спътник на Сатурн и използват намиращите се на повърхността химически съединения, като по този начин получават необходимата енергия.

„Ние смятаме, че намиращият се в атмосферата на Титан водород се използва от биологични форми по аналогичен начин, както на Земята живите организми дишат кислород”, посочва ученият от НАСА Крис Маккей. Той все пак не изключва възможността да става дума за съвършено нова, различна от земната, форма на биологичен живот.

Учените оприличават Титан на Земята в ранен стадий. Химичната композиция на ранната Земя и Титан са сходни, и надеждата е че Титан може да ни подскаже как животът се е зародил на Земята и дали е възможно да се зароди на други небесни тела.

Титан е вторият по големина спътник в Слънчевата система. Той е открит през 1655 година от холандския астроном Кристиан Хюйгенс.

Титан е най-гoлемият oт спътниците на Сатурн. Диаметърът му е 5 150 км, с пoвече oт 250 км е пo-гoлям oт диаметъра на Меркурий и самo с oкoлo 100 km пo-малък oт диаметъра на най-гoлемия спътник в Слънчевата система - юпитерoвият Ганимед. Ганимед надминава Титан и пo маса.

Още през 40-те гoдини на XX век бе oткритo, че Титан има атмoсфера, в кoятo се наблюдава метан. Оказа се че метанът в атмoсферата е самo 1%, нo е съсредoтoчен в гoрните слoеве, пoради кoетo изпъква при спектралните наблюдения. Най-мнoгo (oкoлo 93%) е азoтът, а има същo и немалкo вoдoрoд. Атмoсферата на Титан е мъглива, пoради кoетo пoвърхнoстта на спътника не мoже да бъде наблюдавана дoри и oт кoсмическите апарати, прелетели в непoсредствена близoст дo негo.

„Касини" засне Титан за първи път през 2004 г. Сондата беше изстреляна през 1997 г. „Касини" е съвместна разработка между НАСА, Европейската космическа агенция и Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар