сряда, 30 юни 2010 г.

Спътникът GOCE състави гравитационна карта на Земята

Първият гравитационен модел на Земята, създаден по данни от спътника GOCE. Фото esa.int

Специалисти от Европейската космическа агенция (European Space Agency, ESA) съставиха гравитационна карта на Земята с висока точност по данни, събрани от спътника GOCE за два месеца, съобщава пресслужбата на ESA.

Построеният гравитационен модел на Земята демонстрира способността на апарата да фиксира даже незначителни различия в гравитацията на планетата. GOCE принася плодове на нивото на високоточните пространствени измервания: от мащаба на континенти и специално в недобре изучени на повърхността или от въздуха райони.

„Вече можем да каем, че GOCE изменя разбиранията ни за гравитационното поле” - казва ръководителят на проекта GOCE Руне Флобергаген (Rune Floberghagen).

Оглавяващият Института по астрономична и физична геодезия на Техническия университет в Мюнхен професор Райенер Румел (Reiner Rummel) разказва, че вече са получени данни за гравитационното поле в Южна Америка, Африка, Хималаите, Югоизточна Азия и Антарктида. По неговите думи, данните се обновяват през два месеца и гравитационният модел ще става все по-детайлен и точен. „Убеден съм, че информацията ще представлява огромна ценност за представителите на различни науки за Земята” - казва Румел.

Спътникът GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) беше пуснат в космоса на 17 март 2009 година. От септември 2009 година апаратът се намира на дистанция 254,9 километра от земната повърхност. Той е базиран по-ниско от другите спътници, които наблюдават планетата. Основната задача на апарата е да показва гравитационните аномалии и да съставя карта на гравитационното поле на Земята с точност един-два сантиметра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар