понеделник, 14 юни 2010 г.

Откриха съкровище от полезни изкопаеми в Афганистан


Залежите на стойност близо 1 трилион долара ще са достатъчни да променят из основи икономиката на Афганистан, коментира в. "Ню Йорк таймс".

САЩ са открили в Афганистан неразработени залежи от полезни изкопаеми на стойност близо 1 трилион долара, които са много по-богати от всички досега известни резерви.
Те ще са достатъчни да променят из основи икономиката на Афганистан и може би войната в страната, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Американските геолози са се натъкнали на богати залежи от желязо, мед, кобалт, злато и метали от основно значение за индустрията като литий. Те са толкова многобройни и включват толкова много съществени за модерната индустрия минерали, че Афганистан може да стане един от главните минни центрове в света, смятат официални представители на САЩ.

Резервите от литий са сравними с тези на Боливия, която сега е на първо място в света по запаси от важния компонент, използван при производството на батерии за мобилни телефони и лаптопи. Афганистан може да се превърне в "Саудитска Арабия на лития", се изтъква във вътрешен документ на Пентагона, цитиран от вестника. Запасите от желязо и мед пък биха превърнали страната в един от главните им световни производители.

Там има изумителен потенциал, твърди шефът на Централното командване на САЩ генерал Дейвид Петреъс. Според съветникът от афганистанското министерство на мините Джалил Джумриани находката ще стане гръбнакът на афганистанската икономика.

Откритието е направено от екип американски геолози и представители на Пентагона, използвали карти и данни на съветски минни експерти от времето на окупацията на Афганистан от Съветския съюз през 80-те години.

След изтеглянето на съветските войски афганистански геолози скрили тези документи и ги извадили на показ след падането на талибаните през 2001 г.

Макар че ще са нужни много години за развиването на минна индустрия, потенциалът е толкова голям, че според официални лица и експерти от индустрията той може да привлече огромни инвестиции още преди мините да станат доходоносни.

Това ще даде възможност за разкриване на нови работни места, които да отклонят местните жители от продължаващата вече десетилетия война, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Няма коментари:

Публикуване на коментар