неделя, 6 юни 2010 г.

Очаква ни уникално явление - раждането на свръхнова звезда

Мауна Кея, Хаити /КРОСС/ Възможно е в скоро време цялата ни планета да стане свидетел на необичайно и рядко явление, станало преди няколко хиляди години. Според съобщение от обсерваторията Мауна Кея в Хаити, червеният гигант Бетелгийзе, от съзвездието Орион стремително мени формата си. През последните 16 години звездата е загубила кръглата си форма и бързо се стеснява към полюсите, като в същото време екваторът й остава същия, благодарение на центробежната сила. Това са явни признаци, че остават броени седмици или месеци до превръщането на звездата в свръхнова, пише LookAtMe.

За наблюдателя от Земята това явление ще бъде необикновено - внезапно на небето ще изгрее ярка звезда, която по яркост ще бъде съпоставима с пълната луна, а възможно и със слънцето. Прераждането на гиганта в свръхнова ще продължи шест седмици. Това означава, че на много места на нашата планета, в продължение на половин месец ще има бели нощи, а за останалите участъци, денят ще бъде по- дълъг с 2-3 часа. Две-три седмици след взрива звездата ще започне да угасва, а след няколко години ще се превърне за земния наблюдател в мъглявина от типа на Ракообразната. Вълната заредени частици ще стигне до Земята след няколко столетия и жителите на планетата ще получат неголяма доза йонизиращо излъчване.

Учените са убедени, че опасност за Земята и нейните жители няма, но събитието е уникално - последното наблюдение на раждането на свърхнова е било през 1054 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар