четвъртък, 17 юни 2010 г.

Човекът се е изправил заради жегата



Първите хора са започнали да ходят прави, защото мястото където са живеели е било много горещо, съобщи БТА, като се позовава на Daily Mail.

Учени установиха, че басейнът на езерото Туркана в Кения, който се смята за люлка на човечеството, преди милиони години е бил дори още по-горещ, отколкото е сега. През деня температурата там редовно е била около 40 градуса Целзий. Това е ново доказателство в полза на "топлинната хипотеза" за човешката еволюция, според която човекът се е изправил заради горещините.

Според тази теория предшествениците на човека са имали еволюционно предимство, като са ходели прави, защото така им е било по-хладно и са били по-далече от земната повърхност. Така телата им са били по-малко изложени на слънчевите лъчи.

Намаляването на окосмяването също е било много полезно в горещия климат.

Досега беше трудно да се установят температурите в даден район преди милиони години. Анализът на полен и дървесина разкрива повече за растенията и валежите, отколкото за температурите. Екипът на Бенджамин Пейсли от университета "Джонс Хопкинс" установи какви са били температурите преди 4 милиона години, изследвайки изотопи в почвата.

Учените изчислиха, че карбонатите в почвата са се образували при температура между 30 и 35 градуса Целзий. Така екипът стигна до извода, че дневните температури са били дори по-високи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар