вторник, 22 юни 2010 г.

Най-старото летящо влечуго е ловувало на земята



В пясъците на Сахара наскоро бяха открити останките на непознато досега изчезнало летящо влечуго, съобщи "National Geographic". По всичко личи, обаче, че птерозавърът, живял преди 95 милиона години, е предпочитал да ловува, като дебне на замята, а не от въздуха. По негово време сухата пустиня е била блатиста и влажна местност. Понастоящем той се намира на територията на Мароко. Семейството на птерозаврите е постигнало разцвета си много след времето на този свой най-стар представител, а именно преди около 70 милиона години.

Непознатият птерозавър, принадлежал към подгрупата на аздархидите, получи наименованието Alanqa saharicafrom. Той е идентифициран по фосили от кости на долната челюст и врата. Чудовището е било гигантско, с размах на крилете около 6 метра, долната му челюст е била беззъба, прилична на човка. Имало е дълъг и относително тънък врат.

Според последните проучвания аздархидите като цяло не са прекарвали много дълго във въздуха. Alanqa saharicafrom най-вероятно е дебнел на замята и е ловял гущери и дребни динозаври, като се е ползвал от предимствата на дългия си врат. Леките и крехки кости на същества като летящите птерозаври трудно се запазват като фосили, а африканските находки са твърде редки. Според откривателят Низар Ибрахим “всички птерозавърски фосили, които сме намерили в Африка, могат да се съберат на малка маса”. Той и колегите му, обаче, извадиха късмет при последната си експедиция, когато намериха фосилни фрагменти от още два непознати засега птерозавърски вида.

Откритията показват, че няколко вида птерозаври са живели заедно в района на делтата на праисторическа река, като са се хранели с различна плячка. Така например единият от все още неидентифицираните видове е имал остри зъби, които са били полезни при грабването и задържането на риба при полет над водната повърхност. Според Ибрахим древната влажна екосистема, оградена от засушлива земя, е подслонявала още различни видове праисторически крокодили и динозаври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар