сряда, 16 юни 2010 г.

Кометата Макнот премина край Земята


Кометата Макнот премина през най-близката до Земята точка на орбитата си и сега, отправяйки се към Слънцето, става все по-ярка.

Това заяви ученият Сергей Барабанов от Института по астрономия на Руската академия на науките, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Теоретично погледнато, това небесно тяло може да бъде видяно с невъоръжено око, заяви той. На практика обаче кометата ще премине много близо до Слънцето, на разстояние едва 0,4 астрономически единици, и ще е трудно да бъде забелязана във вече достатъчно светлото небе, допълни ученият. Желаещите ще могат да я потърсят в района между звездата Мирфак в съзвездието Персей и най-ярката звезда в съзвездието Колар - Капела.

Кометата Макнот, получила научното название C/2009 R1, ще се приближи към Капела на 21 юни. След това възможностите за наблюдаването й ще намалеят - макар да има ярка опашка, кометата ще се "крие" в светлината от Слънцето.

На минимално разстояние от него тя ще бъде на 2 юли, отбелязаха астрономи.

Учени са убедени, че кометата не представлява никаква заплаха за Земята. Разкошната зелена опашка на кометата няма да може дори да обвие нашата планета, защото е дълга 1 милион км, докато най-малкото разстояние между двете небесни тела бе 170 милиона км и сега започна да се увеличава.

Нито една от известните комети не е опасна за Земята, увери Барабанов. Макар през годината да се появяват десетки нови комети, ако те бяха толкова опасни, колкото гласи мълвата, човечеството отдавна нямаше да съществува, поясни той. Въпросната комета е открита от австралийския астроном Робърт Макнот през 2009 г.

По мнението на Барабанов, тези небесни тела се появяват от т.нар. облак на Оорт, който според някои хипотези обгражда Слънчевата система. Съществуването му досега не е потвърдено чрез наблюдения с телескопи, но повечето учени са склонни да мислят, че именно в облака на Оорт се образуват големите части на новите комети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар