сряда, 30 юни 2010 г.

Отново за отварянето на океан в Източна Африка


В Афар, област в Етиопия, преди 5 години се появил разлом, който от тогава насам се разширява. Според учени това скоро ще се превърне в корито на нов океан, който за 10 млн. години ще раздели африканския континент на две, съобщи BBC.

В този район само за няколко дни през 2005 г. се появил разлом, дълъг 60 км и широк 8 метра, който от тогава постоянно се разширява.

Според учените тече процес на създаване на нов океан, който ще разцепи Африка на две.

"Процесите на формиране на океаните обикновено са скрити дълбоко под водната повърхност, докато в Афари имаме възможност пряко да наблюдаваме тези активности и да сме свидетели на това как земята се разделя. Това е невероятна възможност", заяви Тим Райт, който води изследванията в региона.

Сеизмологът Джеймс Хамонд допълва, че части от Афар са под морското ниво и единственото, което спира морето, е една 20-метрова сушева ивица в Еритреа.

"Вероятно тя ще бъде разрушена, морето ще нахлуе и ще започне да се създава нов океан", твърди сеизмологът. "Той ще дълбае, дълбае, и в крайна сметка ще отдели части от Еритреа, Сомалия, създавайки нов остров. Наред с по-голямата, ще имаме и една малка Африка, "плуваща" в Индийския океан", допълва Хамонд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар