петък, 16 юли 2010 г.

Новооткрит прародител на 29 милиона години


Черепът на S. hijazensis: а – изглед отпред, b – изглед отстрани, c – изглед отдолу; d – дясна височнна кост, изглед отпред; e – същата, гледана отдолу; f, g – occipital condyle в различни ракурси (илюстрация Zalmout et al./Nature)

Находката дава основание да се предположи, че биологичното разделение на маймуните от стария свят и човекоподобните е станало няколко милиона години по-късно, отколкото се смяташе досега, допълва БТА.

Изследователи от Мичиганския университет в САЩ, направили откритието, са нарекли новия вид праисторическо същество Saadaniushijazensis.

Фосилизираният череп е с особености, характерни както за маймуните от стария свят, така и за човекоподобните, в това число и човека. "Saadanius е близък към тази група, която с времето е довела до нас - твърди д-р Сандърс, ръководител на групата учени от Мичиганския университет, открили черепа. - Ако знаехме нещо за времето и условията, в които е живяло животното, ние, вероятно, можехме да разберем какво е дало тласък на промените, довели до (еволюцията) на човекоподобните маймуни и човека."

"По онова време обаче е можела да съществува цяла група подобни едни на други същества и едно от тях е станало наш прародител - добавя ученият. - Трябва да съберем повече данни , за да направим по-гръмко изявление."

Откритият в Саудитска Арабия череп показва, че тези животни много са приличали на съвременните маймуни капуцини, но са били с размерите на сегашните гибони.

При катеренето по дърветата те, вероятно, са използвали и четирите си крайника. А когато са си почивали, просто са лягали на клоните на дърветата, а не са сядали на земята.

Откритието дава основание да се предположи, че разделението на нашите общи предшественици на човекоподобни маймуни и маймуни от стария свят е станало значително по-късно - преди 29 млн. години, а не преди около 35 милиона години, както се предполагаше досега. До този извод учените са стигнали след генетични изследвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар