понеделник, 19 юли 2010 г.

Химици създадоха нов вид кристали


Създаден е кристал, който може да се навива и развива

Химици от университета в Ню Йорк и Държавния университет в Санкт Петербург са създали кристал, който може да се навива и развива, като по този начин показва много по-разнообразни процеси от растежа на кристалите.

Растежът на кристалите традиционно се разглежда като съвкупност от отделни атоми, молекули или малки клъстери, добавени в голям блок, който остава в фиксирано положение спрямо останалите.

Сега химиците са открили съвсем ново явление - кристал, която непрекъснато променя формата си по време на растеж.

За да постигнат това, учените насочили вниманието си към кристали от хипурова киселина - аминокиселина, производна на глицина. След като молекули били добавени в края на кристална игла красталът се усукал, подобно на двойната спирала на ДНК. Този процес се променил, когато били поставени кристали от противоположния край - те замразили процеса, като подтиснали винтовото завъртане. Причината за това явление е еластичността на кристалите, която намалява, когато те станат дебели, коментират учените.

"Този процес на навиване и развиване създава игла с цветовете на дъгата, което е типично за плътни спирали, както и усукани ленти", казва Барт Кар, един от съавторите на изследването. "Това е много странно, и ни позволява да да погледнем по нов начин към растежа на кристалите."

Няма коментари:

Публикуване на коментар