понеделник, 5 юли 2010 г.

Откриха воден лед на Луната

В кратери в района на лунния северен полюс може да има най-малко 600 милиона тона воден лед

Космическият апарат на НАСА "Лунар рикънисънс орбитър" с помощта на радара Mini-RF регистрира наличието на воден лед на дъното на един от кратерите на северния полюс на Луната, съобщи РИА "Новости", като се позова на информация, качена на сайта на проекта, предаде БТА.

Откриването на признаци за наличие на лед и вода на Луната, която преди се е смятала за абсолютно сух свят, е едно от най-значимите научни постижения през последните две години. Данни от няколко космически апарата, сред тях индийския "Чандраян-1", и няколко американски, сред които "Дийп импакт", показаха присъствие на лед и на хидроксилни групи на естествения спътник на Земята, възникващи под действието на слънчевия вятър.

Обработката на данните, получени от американския радар Mini-SAR на борда на "Чандраян-1", показа, че в кратери в района на лунния северен полюс може да има най-малко 600 милиона тона воден лед. Новите снимки с радара на "Лунар рикънисънс орбитър", сканирал един от намиращите се винаги в сянката кратери на дъното на 177-километровия кратер Рождественски, са позволили на учените да "видят" части от тези запаси, които в бъдеще ще могат да се използват при усвояването на Луната.

За пръв път кратерът Рождественски като възможно местонахождение на лед бе видян от "Чандраян-1". Радарът Mini-RF обаче е с 10 пъти по-голямо разширение. Това е позволило на учените с висока точност да измерят нивото на кръговата поляризация на отразения сигнал, която зависи от свойствата на повърхността.

В частност високата кръгова поляризация свидетелства за наличието на лед. Ледените образувания по всяка вероятност са донесени от части от комети, когато астероиди са се разбивали на лунната повърхност. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар