петък, 30 юли 2010 г.

Фитопланктонът намалява драстично, с него и кислородът

Нови изследване за първи път документира безпрецедентна промяна, настъпила в самата основа на морската хранителна верига

Фитопланктонът, който поддържа живота в Световния океан, измира с драстична скорост, предупреждава изследване на университета "Далузи" в Халифакс, Канада, публикувано в научното сп. "Нейчър".

В него за първи път се документира безпрецедентна промяна, настъпила в самата основа на морската хранителна верига.

През последния век фитопланктонът е намалял с 40%, като основната част от този процес е настъпила след 50-те години.

Учените са убедени, че промяната е свързана с нарастващата температура на океанските води и с глобалното затопляне.

Ако изводът се потвърди от други изследвания, това ще се окаже най-голямата промяна в биосферата в модерната история - по-голяма дори от унищожаването на екваториалните гори и кораловите рифове, алармират те.

Фитопланктонът представлява съвкупност от едноклетъчни морски организми, които фотосинтезират. Те населяват основно добре осветения повърхностен слой на водните басейни, осигуряват голяма част от кислорода, който дишаме, и представляват около половината от цялата органична материя на Земята.

Изследователите проучили данни за фитопланктона още от 1899 г. насам, когато редовно се е следяло нивото на съдържащия се в растителните организми зелен пигмент хлорофил в горните слоеве на океаните.

Учените анализирали данните от около половин милион проби в 10 океански области през последното столетие, както и сателитни замервания от изкуствени спътници.

Според изводите им фитопланктонът е намалял значително в осем от 10-те области със средна скорост от един процентен пункт на година, предимно през XX век.

Този спад съвпада със затоплянето на водата по повърхността на океаните, макар че учените нямат категорични доказателства за връзката между двете явления.

Изследването е първият анализ от този тип и в него умишлено са използвани данни от толкова дълъг период, за да се елиминира влиянието на естествените промени в нивото на фитопланктона, настъпващи всяко десетилетие заради обичайните колебания в температурата на океанската повърхност.

Именно заради тях някои учени обаче предупреждават, че изследването на университета "Далузи" може би не дава реалистична картина на състоянието на океанската флора.

Това е важно изследване, съгласувано и с други проучвания, но авторите може би са пресилили изводите поради заблуждаващия ефект от естествените колебания, подчертава Мануел Баранж, специалист по фитопланктона от морската лаборатория в Плимут, цитиран от британския в. "Индипендънт".

Учените от "Далузи" обаче настояват, че са се съобразили с този факт, както и, че имат изключително доверие в откритието си.

"Фитопланктонът е горивото, което захранва морските екосистеми. Един спад в него ще се отрази на всички по хранителната верига, включително на хората".

Няма коментари:

Публикуване на коментар