четвъртък, 28 януари 2010 г.

Дървета на милиони и гноми в Перник

Рядък експонат от времето на плиоцена е поставен на входа на единствения подземен минен музей

Вкаменено дърво на възраст 5 млн. години е новият талисман на перничани. Редкият експонат от времето на плиоцена е поставен на входа на подземния минен музей в града (Pernik.bg), разказва управата му. Предполага се, че дървото е било затрупано, но се е запазило, без да се разрони.

Миньорите смятат, че докосването до него е добра поличба, а специален надпис на входа на музея кани посетителите да се доверят на миньорското поверие.

Вкаменелостта е открита в Старите рудници през 1910-1915 г. от инж. Васил Радославов. Точният вид на дървото не е установен - възможно е да е дъб, бук, топола, върба или бряст.

В Перник има още едно вкаменено дърво на възраст 5 млн. години, почти прилепнало до сградата на бившата минно-спасителната служба, която е приватизирана. Новият собственик обаче смята, че редкият експонат му принадлежи и не го предоставя на общината.Друг символ на миньорското щастие са необичайните фигури на гноми. В забоите миньорите поставяли джуджетата закрилници, за да ги пазят от злополуки. Подготвя се тяхна изложба.Необичайните находки са част от атракциите на първия в България и единствен на Балканите подземен минен музей, който отвори врати за посетители на 26 юни. За създаването му бяха обособени галерии от първия пернишки рудник.
Някога на същото място е имало конюшня, в която живеели слепи коне. Специален експонат показва как те са извозвали въглища. Миньорите идвали на работа с носии, в галериите ги събличали и копаели почти голи.
В забоите на пернишкия музей е сниман и българският филм "Бащата на яйцето", както и кадри от "Валсове и танга в с. Бела вода" и от американската продукция "Хитмен".
Идеята за създаване на музея възникнала още през 1980 г. по случай 90-годишния юбилей на мината. Най-напред била открита надземната част, пресъздаваща документално историята на въгледобивното предприятие.

През 1986 г. отворило врати и подземието, което обаче функционирало много кратко. Доста от металните експонати били ограбени.След ремонт, отводняване и обезопасяване на галериите, подземната атракция прие през лятото на миналата година първите си посетители по случай 80-годишния юбилей от обявяването на Перник за град.

В списъка на гостите на музея вече има доста чужденци - белгийци, французи и дори колумбийци. Те с радост купуват късчета въглища на възраст 2 млн. години.

Всяко парче от черното злато е снабдено със специален сертификат удостоверяващ възрастта му, и струва само 2 лева. В бъдеще ще се продават и фигури на гноми, символизиращи миньорското щастие.

На 50 м под земята е обособен и параклис, където миньорите се молят Бог да ги предпазва от злополуки.

В специална зала за мултипрезентации се прожектира първият документален филм за Перник "Сърцето на България", заснет през 1929 г. със спонсорството на ротмистър Велко Стоев, който оглавявал противовъздушна батарея в Перник.

Освен технологията за добиване на въглища, първата българска електрическа централа, заработила тук, и първата електрическа крушка, светнала също в Перник, лентата показва и кадри от стара София. Филмът е запечатал първото улично осветление на столицата.
Идеята сега е подземният музей да бъде разширен, да обхване две галерии с обща дължина 4 км и по тях да се движи влакче. От общинската администрация в Перник търсят варианти за разширяване на атракцията.

1 коментар: