вторник, 9 февруари 2010 г.

На 2010-02-10 ни очаква най-силната за последните няколко години магнитна буря

Жителите на нашата планета ще усетят върху себе си въздействието на най-мощната за последните няколко години магнитна буря. Причината за неустойчивото магнитно поле е серията изригвания на Слънцето. Експертите все още не знаят дали бурята ще бъде много силна или умерена.

Специалистите успокояват, че това не е смъртоносно, въпреки, че тези бури оказват някакво влияние върху хората и най-вече върху тези, които са със сърдечно-съдови заболявания, хипертония, исхемична болест, инфаркти. На 7 февруари на Слънцето са станали три много силни изригвания, като най-мощното от тях е продължило 19 минути.

Магнитните бури са нещо обикновено във вселената. Тяхната интензивност непрекъснато се променя и когато е много висока, влияе неблагоприятно върху човешкия организъм.

Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност. Тогава в космоса се изхвърля огромно количество заредени частици. Когато потокът взаимодейства с магнитното поле на Земята, предизвиква колебания, известни като магнитни бури. Те биха могли да нарушат радиовръзките, да извадят от строя навигацията на космическите кораби, понякога и енергийните системи, но основно влияят на хората. Доказано е, че живите организми (животните също реагират, и то много по-рано от човека) са малко чувствителни към силните изригвания и много към слабите и средните. Феноменът се обяснява с факта, че реагираме само на определена честота на магнитното излъчване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар