четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Два нови вида въглерод от метеорит


В къс метеорит са открити два нови вида въглерод. Изследваненто е публикувано в статия в списание Earth and Planetary Science Letters.

При поучване на полирани с диамантена паста срезове от метеорита Хаверо, паднал във Финляндии през 1971 година, е открита издутина с височина около 10 микрометра. Те са се образували, тъй като някои включения от въглерода в метеорита са по-твърди от диаманта.

Със спектроскопски анализ са установени, фрагменти от кристални решетки на два нови типа въглерод - нов вид ромбоедрична решетка, много близка до диамантената и политип 21R. Последният досега не е бил наблюдаван в природата, а съществуването му е предсказано само теоретчно. Изследователите не са успели да определят точно твърдостта на откритите нови типове въглерод.

Предполага се, че новите форми въглерод са се образували при високо налягане и висока температура по време на падането на небесното тяло.

Неотдавна група американски и китайски учени успяха да докажат, че най-твърдият открит досега материал е специално обработен лонсдейлит. Той е с около 58 % по-твърд от диаманта. Вюртцитният нитрид на бора с малко отстъпва на лонсдейлита - материалите са счупват съответно при налягане 114 и 152 гигапаскала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар