вторник, 23 февруари 2010 г.

Арктически прах достига Европа

Прашни бури в Арктика, причинени вероятно от отстъпването на ледовете, са причината в Северна Европа и Северна Америка да достига прах, подобен на този от пустинните бури в Африка, съобщи Сайънс дейли, позовавайки се на американски учени.

Джоузеф Просперо и колегите му от университета на Маями откриха доказателства за арктическите прашни бури в Исландия, допълва БТА.

Спътникови данни разкриха огромни прашни струи в Арктика.

Плътните облаци там обаче не позволяват да бъде открит техният източник. В Исландия ледниците се свиват от няколко десетилетия. Очаква се тенденцията да продължи.

Джоузеф Просперо прогнозира, че прахообразуването от оголените от ледовете терени най-вероятно ще се увеличи в цяла Арктика.

Джоузеф Просперо изучава движението на праховите частици от 1965 г. Той и колегите му установиха, че преносът на прах се е увеличил много в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, когато в Северна Африка е имало голямо засушаване.

Той се увеличава и при силен Ел Ниньо, който влияе върху скоростта на ветровете и върху валежите.

От края на 90-те години обаче моделът се променя. Преносът на прах сега е по-голям, вероятно заради арктическите прашни бури. Повечето от половината от праховите частици, носени от ветровете, са по-малки от 2,5 микрона.

Те могат да бъдат вдишани от хората и да им създадат здравословни проблеми, допълва БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар