неделя, 21 февруари 2010 г.

Коперникий - 112-тият елемент в Менделеевата таблица

Той е най-тежкия от официално признатите елементи
Международният съюз за чиста и приложна химия утвърди името на 112-ия елемент от Таблицата на Менделеев - "коперникий". Той е наречен така в чест на Николай Коперник.

Новото название на известния и под името „унунбий“ елемент бе предложено от физици от немския Център за изследване на тежки йони в Дармщадт (GSI) през юли 2009 г. Той е най-тежкия от официално признатите елементи. За пръв път е синтезиран през 1996 г. чрез ускорителя на тежки йони в GSI от група под ръководството на професор Зигурд Хофман от центъра в Дармщад. През юни 2009 г. откритието беше официално признато от Международния съюз за чиста и приложна химия.

Физиците от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, край Москва, през последните десет години са синтезирали елементи с атомни номера от 112 до 116, а също най-тежкия към днешна дата елемент 118. В Дубна експериментират и с "пропуснатия" 117 елемент, като се продължава с подготовката на синтеза на елемента под номер 120 в Менделеевата таблица, която според проф. Хофман би трябвало да бъде завършена с елементи между 120-126-ти номер. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар