сряда, 24 февруари 2010 г.

Океанографите разбраха как се разчупват айсбергите

Германски океанографи в Антарктика за пръв път в историята станаха свидетели на разчупване на гигантски айсберг, теглото на който е над 400 милиона тона.

Специалистите от Института "Алфред Вегенер" в Бременхавен, знаейки предварително за мястото на предполагаемото разчупване, разположили наблизо прослушвателни прибори и микрофони, които записали не само оглушителния трясък от разчупването, но и паническите крясъци на тюлените и други морски животни.

Моментът на разцепване на айсберга бил наблюдаван от полярната станция Ноймайер, която се намира само на 10 км от гигантския айсберг, тежащ поне 400 млн тона, получил кодовото име B-15-K.

B-15-K с дължина 54 км в продължение на 9 часа се удрял в брега, което довело до пукнатина, дълга повече от 2 километра. Силата на всеки удар в брега била еквивалентна на 10 тона взрив.

B-15-K е част от по-голяма ледена маса, известна като Леден шелф на Рос, която през 2000 година се откъсна от крайбережието и сега дрейфува в южна посока. Общата й площ е повече от 11000 квадратни километра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар