събота, 20 февруари 2010 г.

Космическият апарат "Криосат" ще изследва ледената покривка на Земята

Изстрелването на спътника "Криосат" (Cryosat-2), който ще изследва ледената покривка на Земята и ще картографира дебелината на леда над водата и сушата, е насрочено за 25 февруари на космодрума Байконур, съобщи ЕКА, цитиран от БТА.

Спътникът "Криосат" е най-съвършеният от флотилията на ЕКА за изследване на Земята. Той ще е третият от тази програма след изстреляните миналата година ГОСЕ и СМОС, които наблюдават земната гравитация, влагата в почвата и океаните. ЕКА планираше да започне с него, но първият спътник "Криосат" не беше изстрелян успешно.

Основният инструмент на "Криосат" е микровълнов радарен алтиметър - уред за измерване на дебелината на леда с помощта на ехото от радарни пулсове, излъчени към повърхността. На базата на дебелината и плътността на леда може да бъде изчислена неговата маса. Инструментът е оптимизиран, така че да може да измерва дебелината както на морския лед, която може да е до няколко метра, така и на полярната ледена покривка, която в Антарктида достига дебелина до пет километра.

Мисията ще осигури данни за скоростта на промяна на дебелината на леда с точност до 1 см.

Основната цел на "Криосат" е да бъдат направени тестове и прогнози за ефекта на глобалното затопляне върху полярния лед и неговото изтъняване. Рекордното намаляване на арктическия морски лед през последните години показва, че в полярните райони има значителни промени.

Ледената покривка е картографирана от космоса и преди, например от спътника "Енвисат". За да бъде разбрано обаче как промените в климата се отразяват на тези чувствителни райони, е необходимо да бъде установено как се променя дебелината на леда. Данните от "Криосат" ще осигурят именно по-добро разбиране на динамиката на ледената покривка.

Европейският спътник Cryosat-2 трябваше да бъде изстрелян от космодрума Байконур на 25 февруари с конверсионна ракета-носител „Рокот“, но изстрелването се отложи за допълнителни технически работи. Първият европейски спътник Cryosat беше загубен при извеждане в орбита на 8 октомври 2005 г. с руска ракета-носител „Рокот“. Ракетите „Рокот“ са създадени в Центъра „Хроничев“ на базата на междуконтиненталните балистични ракети SS-19 ("Stiletto ").

Тогава апаратът Криосат беше изстрелян от руския космодрум Плисецк и падна в района на морето Линкълн близо до Северния полюс. Поради отказ на системата за управление не се отделила втората степен на ракетата носител "Рокот".

Няма коментари:

Публикуване на коментар