неделя, 28 февруари 2010 г.

Учени изследваха възрастта на материал, от който са се образували комети


Ново изследване върху кометата Wild 2 показа, че материал от вътрешността на Слънчевата система е бил пренесен в район, където са се образували комети, най-малко 1,7 милиона години след сформирането на най-древните твърди тела в Слънчевата система, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Това поставя под въпрос твърдението, че кометите са сред най-древните и най-примитивните тела в Слънчевата система. Учени от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" за пръв път изчислиха възрастта на материал, който се съдържа в позната на учените комета.

Мисията "Стардъст" на НАСА до кометата Wild 2 бе изстреляна през 1999 г.

Изхождаше се от презумпцията, че кометите съдържат примитивни останки от материала, използван за сформиране на Слънчевата система.

През 2006 г. "Стардъст" се завърна на Земята с първите проби от комета.

Очакваше се, че мисията ще осигури уникален поглед върху ранните етапи от съществуването на Слънчевата система, донасяйки на Земята смесица от кондензати в Слънчевата система, аморфни песъчинки от междузвездното пространство и звезден прах, но първоначалните резултати представиха съвсем различна картина.

Материалът, от който е съставена кометата, включва минерали, образувани вследствие на изстудяването на протопланетарния диск.

Наличието им в кометата Wild 2 сочи, че образуването на Слънчевата система е включвало смесване на далеч по-големи радиални разстояния, отколкото учените смятаха досега.

Анализът показва, че материалът във вътрешността на Слънчевата система се е сформирал 1,7 милиона години след образуването на въпросните минерали.

Материалът от вътрешността на Слънчевата система, който се съдъръжа в Wild 2, разкрива значението на радиалното пренасяне на материал на големи разстояния в ранните етапи от съществуването на Слънчевата система, заяви ръководителката на изследването Дженифър Мацел от Института по геофизика и планетарни науки към лабораторията и института "Глен Т. Сийборг".

Резултатите от изследването са публикувани в Science Express, допълва БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар