вторник, 17 август 2010 г.

На 22 август Земята трябва да обяви екологичен банкрут


Само след няколко дни – на 21 август, жителите на Земята ще изразходят целия капитал, който планетата им е предоставила, съобщи италианският в. “Република“. До тази дата хората ще са изчерпали водата, която се самовъзобновява от водоизточниците, тревата, която расте по пасбищата, рибата в моретата и езерата, реколтата от плодородните земи, горите. В същото време ще изчезне свободното пространство за съхраняване на отпадъци, като се започне от парниковите газове, породили климатичен хаос.

Тази страшна прогноза направи независимата международна организация Global Footprint Network, която от много години изучава влиянието на човешките дейности върху околната среда. Тя сравнява годишната консумация на човечеството и възможността на планетата да възстанови своите ресурси след подобно потребление.

На 22 август би трябвало да се обяви екологичен банкрут, са изчислили от организацията.

Но тъй като това няма да стане, хората ще продължат живота, като черпят вода от подземните слоеве. Те ще развиват пасищното скотовъдство, като жертват полетата в полза на пустинята.

Ще опустошат моретата и реките, като ловят повече риба и морски продукти, отколкото е естественото им възпроизводство. Всяка минута ще губят гори, равни на 65 футболни игрища, с което ще позволят на парниковите газове да завладеят атмосферата и да причинят горещини, пожари и наводнения. Италианският учен Роберто Брамбила съветва хората в такъв критичен момент да ядат по-малко месо, да заменят автомобилите си с колело или метро и да използват възобновяеми източници на енергия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар