четвъртък, 12 август 2010 г.

Прародителите на човека са били месоядни още преди 3,4 милиона години


Предците ни са обработвали месото 800 000 години по-рано, отколкото се смяташе, съобщи "Ню сайънтист". Белези по вкаменени животински кости показват, че това е правено с каменни инструменти още преди 3,4 милиона години. Шенън МакФърън от института па еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, с помощта на екипа си, разкриха доказателства, че Australopithecus afarensis - единственият хоминиден вид в региона от това време - е използвал инструменти.

Откритието показва, че еволюционното развитие на месоядството и правенето на инструменти е по-сложно, отколкото се предполагаше досега. Учените направиха и нов принос към нарастващата купчина от доказателства, че Australopithecus afarensis е бил по-човекоподобен и не толкова примитивен, колкото се допускаше.

"Това, което постигнахме, е "избутване" назад във времето на две поведенчески характеристики, които са от най-важните черти на нашата еволюция, а именно консумацията на месо и изработването на инструменти - поясни МакФърън - това откритие принуждава преосмисляне на идеята, че месоядството, инструментите и нашият род Homo са се появили едновременно преди около 2,5 милиона години". Сега се оказа, че хоминидите са пробвали да си помагат с инструменти още преди това.

Преди година ученият откри при разкопки ребро от животно, подобно на крава, както и друга кост от древна антилопа, по които има ясни белези от предполагаеми каменни инструменти. Детайлният анализ и електронната микроскопия отхвърлиха възможността за случайни наранявания при стъпкване, например. Заключението бе, че следите са от инструмент с остър ръб за сваляне на месото от кокала, и от тъп инструмент за разчупване на костта и достигане до костния мозък. Датировката на находката е отпреди 3,2 - 3,39 милиона години.

Най-старият доказано човекоподобен хоминид - Homo habilis - е живял преди 2,4 - 1,4 милиона години и е използвал оръдия, за да обработва и консумира големи количества месо. Сега е ясно, че Australopithecus afarensis е правел подобни неща много по-рано. Това е същия хоминиден вид, към който принадлежи находката на останки от млада женска, станала световно известна като "Люси".

Засега учените не могат да кажат дали инструментите, рязали костите отпреди 3,4 милиона години са оформени целенасочено, или са използвани камъни с естествено получени ръбове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар