вторник, 10 август 2010 г.

НАСА праща мисия до астероид, който ще удари Земята?

Астероид с големината на малка планина се намира на курс, който може да го доведе до сблъсък със Земята, и НАСА има планове да прати експедиция до него, съобщава статия в "Нешънъл джиографик". Група учени следят космическата скала от 2007 година и искат да се изпрати мисия за вземане на образци от нея, с което да се подпомогне уточняването и избягването на опасността.

Астероидът 1999 RQ36 наскоро предизвика фурор, след като стана ясно, че може да удари нашата планета през 2182 година. Планираната мисия до него, наречена OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer), е един от двата "финалиста" в състезанието за финансиране по програмата на НАСА "New Frontiers program". Другата възможност е експедиция към повърхността на Венера. Окончателният избор ще бъде съобщен през лятото на 2011 година. Ако бъде одобрен OSIRIS-Rex, той ще излети през 2016 година с цел събиране и доставяне на парчета от астероида.
Научният екип смята още, че RQ36 съдържа непокътнат материал от времето на образуването на Слънчевата система, а леснодостъпната му орбита е голямо улеснение. Специалистите подчертаха, че лесният достъп до него всъщност означава и по-голям шанс астероидът да се сблъска със Земята.
RQ36 обикаля на орбита, отдалечена между 133 и 203 милиона километра от Слънцето. Той навлиза в близост от 450 000 километра от планетата ни, поради което НАСА го класифицира като потенциално опасен. Прогнозите, които развълнуваха света през миналата седмица, гласят, че 580-метровата скала има шанс 1:1000 да удари смъртоносно Земята през 2182 година. Сблъсъкът няма да унищожи човешката цивилизация, но ще има ужасяващи последици. "Ще бъде страховит удар, все едно стотици от най-мощните ядрени бомби са се взривили заедно, ще се образува кратер с диаметър над 10 километра" - предсказа Кларк Чапмън, планетарен специалист в Югозападния изследователски институт в Булдър, Колорадо.
Все още има недоизчистени съмнения, касаещи реалната траектория на астероида, и следователно възможността тя да се кръстоса със земната орбита. Трябва да се направят уточнения, вземащи предвид Ефекта на Яковски. Той е свързан с абсорбирането на слънчева топлина от обектите. Излъчвана впоследствие от тяхната повърхност, тя поражда леки "побутвания", които с времето могат силно да изменят орбиталния път на астероидите. "За обекти с големината на Земята тези леки тласъци са без значение, но за тела с диаметър под 20 километра могат да се превърнат в значителна направляваща сила" - обясни Дрейк, ръководител на екипа на OSIRIS-Rex. До момента Ефектът на Яковски се изчислява твърде трудно поради липсата на данни за вариациите в астероидната повърхност, в ротацията и колебанията в позицията.
В резултат на трудностите пресмятането на траекторията на много от известните опасни за Земята астероиди не взема предвид ефекта. "Това значи, че нещо, което смятаме за безобидно, може да представлява огромен проблем" - предупреди Дрейк.
Надеждите са, че мисията на OSIRIS-Rex ще направи измервания и ще достави образци, които ще дадат възможност за пресмятане на Ефекта на Яковски. Апаратът ще достигне (ако бъде изстрелян) RQ36 през 2019 и ще върне образците през 2023 година. Чапмън допълни, че освен оценка на опасността, мисията може да даде данни, които да помогнат да се измисли как да се отклони астероидът от опасния му път, ако се налага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар