четвъртък, 26 август 2010 г.

Иран започва да проучва уранови находища

Властите в Иран, обявиха, че започват проучвания на уранови находища на територията на страната.

"След създаването на атомната електроцентрала в Бушер, наша приоритетна задача е проучването и разработката на уранови находища на територията на страната ни", заяви пред агенция IRNA ръководителят на Организацията по атомна енергия на Иран /ОАЕИ/ Али Акбар Салехи. Това според него може да отнеме до 8 години.

По данни на Международната агенция за атомна енергия, до настоящия момент Ислямската република използва за развитието на ядрената си програма активно ядрено гориво, закупено от ЮАР по време на шахския режим през 70-те години. Според американски експерти Иран вече е преработил 75% от урана, купен от Южна Африка.

В момента най-голямото ураново находище в Иран е шахтата Шагханд в централната част на страната. Производителността й възлиза на 132 т. уранова руда на година. Неголямо ураново находище има и в гр. Бендер Аббас. През 2006 г. Иран обяви, че е намерила още три находища на уран.

На 21 август започна зареждането с ядрено гориво на първата иранска атомна електроцентрала АЕЦ "Бушер", построена за 36 години от руската агенция за атомна енергия "Росатом".

Предполага се, че на първоначален етап производителността на централата ще бъде 500 мегавата, а в бъдеще се планира да достигне до 1 000 мегавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар