сряда, 4 август 2010 г.

Природен газ от находище „Каварна”

„Мелроуз Рисорсиз” получи концесия за газовото находище, добивът може да започне след 5 седмици

Правителството предостави на „Мелроуз Рисорсиз” ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище „Каварна”, съобщиха от правителствената информационна служба. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ от площта, предоставено през декември 2007 г.

Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4,36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м, като добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията.

Структурата се намира близо до платформа „Галата” и прилежащите газопреработвателни съоръжения в района на Варна, построени от „Мелроуз”. Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.

Очакванията на МИЕТ са, че след като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите шест години и да намалят цената на горивото в България.

Беше дадено и ново разрешение за търсене и проучване на залежите от суров нефт и природен газ. Разрешението е за пет години и негов титуляр е „Проучване и добив на нефт и газ” АД. Дружеството ще разработва Блок 1-17 Овча могила, който е разположен в областите Плевен и Велико Търново на площ от 260 кв. км. Работната му програма е за близо 3 млн. евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар