вторник, 24 август 2010 г.

Слънчевата система е с два милиона години по-стара


Слънчевата система е с до два милиона години по-стара, отколкото мислеха специалистите досега, откриха учени, изследвайки един от най-старите намерени метеорити, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Учените от университета на Аризона коригираха възрастта на Слънчевата система след анализ на 1,5-килограмов метеорит, намерен в Мароко през 2004 г. Минералите в него са сред най-старите твърди материали, образували се след раждането на Слънцето.

Изследвайки железните изотопи, учените установиха, че инклузиите в метеорита са се образували в период от 300 000 до 1,9 милиона години по-рано, отколкото показваха предишните изчисления. Това е най-старият материал от Слънчевата система, познат на науката.

"Възрастта на Слънчевата система може да бъде определена като времето на образуване на първите твърди зърна в диска около прото-Слънцето. - каза ръководителят на изследването д-р Одри Бувие. - По възрастта на изследваните инклузии, можем да заключим, че прото-Слънцето и дискът от прах около него са се образували по-рано, отколкото се мислеше досега". БТА

Статия на учените излезе в списание Nature Geoscience, а кратко изложение прави Nature News.

Международната група изследователи е установила възрастта на Слънчевата система въз основа на съотношенето на изотопите на оловото 207Pb и 206Pb в образци от метеорита NWA 2364, отнасящ се към класа на хондритите. Радиоактивното датиране на включения в NWA 2364 по съотношенията на изотопите на алуминия 26Al и магнезия 26Mg (този метод традиционно се използва за уточняване на възрастта на образците) дава същия резултат, както датирането по оловото. Забележително е, че в досегашните изследвания тези два метода даваха разлики в резултатите около милион години.

Съвпадението на датировките означава, че в мъглявината, от която някога се е образувала Слънчевата система е присъствал в изобилие изотопът на желязото 60Fe. Основен източник на този материал в космоса са свърхновите звезди, във вътрешността на които преди самата им гибел този елемент се синтезира активно. Според изследователите няколко взрива на свърхнови вероятно са се случили в относителна близост до мъглявината, от която се е формирала Слънчевата система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар