понеделник, 16 август 2010 г.

В Афганистан е открито голямо находище на нефт

Американски геолози са открили в северните афганистански провинции Балх и Шиберган голямо находище на нефт. Неговият обем се оценява на 1,8 милиарда барела или почти 280 милиона тона нефт. Освен него в провинция Шиберган са открити също големи запаси природен газ. Районът в момента се намира под контрола на силите на НАТО и техните съюзници. По данни на геолозите оценките засега са предварителни и се нуждаят от уточнение.

Американското геоложко бюро съобщи за потенциалните природни богатства на Афганистан още през 2007 година. Изследванията са зпочнали през 2006 година въз основа на стари съветски карти и с помощта на самолет P-3 Orion. Съставени са геоложки профили за 70% от територията на страната.

През януари 2010 президентът на Афганистан Хамид Карзай заяви, че неговата страна може да статне най-богатата държава в света, тъй като кире в недрата си полезни изкопаеми за милиарди долари. Той заяви: "Нашата страна би могла да стане най-богатата, ако й помогнат в разработката на полезните изкопаеми". През юни тази година американските геолози откриха там находища на полезни изкопаеми като желязо, мед, злато, кобалт, литий (за батерии) и ниобий (за свръхпроводими материали) на стойност, по предварителни оценки, над 3 трилион долара.

Сега главният проблем на Афганистан е как да разработи своите залежи. Потенциалните инвеститори се страхуват от войната и общата политическа нестабилност в страната. Голям инвестиционен проекти - създаването на медни рудници и обогатителна фабрика южно от Кабул, засега имат китайските концерни Jiangxi Copper Co и China Metallurgical Group Corp. Те са готови да инвестират 4 милиарда долара в разработването на голямото медно находище Айнак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар