петък, 27 август 2010 г.

Горният слой на атмосферата се свива

Понижената плътност на атмосферните газове е довела до свиване на слоя с 30 процента

Горният слой на атмосферата, наречен термосфера, се свива в резултат на ниската слънчева активност, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Според проучването, публикувано в "Geophysical Research Letters" - изданието на Американския геофизичен съюз, нивата на отделяната от Слънцето енергия са били необичайно ниски между 2007 и 2009 г.

През този период термосферата, която започва на височина 90 километра и се издига до 500 километра над Земята, се е охладила и се е свила, допълва БТА.

През 2008 г. термосферата се е охладила с 23 градуса по Целзий в сравнение с 1996 г.

Понижената плътност на атмосферните газове е довела до свиване на слоя с 30 процента. "Изследването ни показва, че слънчевият цикъл, белязан от увеличаването и намаляването на слънчевите петна, се променя не само през обичайните 11 години, но и от един минимум до друг", казва Стенли Соломон, ръководител на изследователския екип.

Авторите на проучването отбелязват, че в периода между 2007 и 2007 г. почти не е имало слънчеви петна и слънчеви бури.

Понижаването на плътността на термосферата е добра новина за сателитите и Международната космическа станция, тъй като се увеличава продължителността на пребиваването им в орбита.

Лошата новина е, че същото важи и за космическите отпадъци, които представляват заплаха за функциониращите сателити, обяснява Томас Уудс, съавтор на изследването от университета на Колорадо.

По-слабата слънчева активност е довела до охлаждане на термосферата, но същото не може да се каже и за земната повърхност. Миналата година беше обявена за петата най-топла, откакто се води статистика, а десетилетието от 2000 до 2009 - за най-горещото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар