понеделник, 30 август 2010 г.

Уеб-приложение предпазва земята от ерозия

Американски софтуерни инженери са създали уеб-базирано приложение, което може да проектира най-правилно евентуалната подредба на терасите

На редица места по света земеделците са изправени пред един тежък проблем – ерозията на земята.

За да се справят с това, много от тях правят тераси – един поход от дълбоката древност, който датира от 4000 г. пр. Хр. Все пак това е доста труден и и времеемък процес, а и ако се направят неправилно терасите, може да попречи на земеделците да използват пространството достатъчно добре.

Американски софтуерни инженери обаче са създали уеб-базирано приложение, което може да проектира най-правилно евентуалната подредба на терасите, пише GreenTech.bg. Системата намалява времето, необходимо за проектиране на оптимална мрежа от тераси и може да позволи на земеделците да управляват по-добре земите си с насаждения. Освен това софтуерът предлага повече от един вариант за подредба на терасите.

Системата, наречена MOTERR, всъщност е написана още през 80-те години от един студент в Университета в Мисури. По-късно Алън Томпсън, преподавател в същия университет, е преработил MOTERR, като подобрил и разширил нейните възможности, а най-накрая направил и уеб-базиран интерфейс, допълва technews.bg.

Алън вярва, че уеб-приложението може да спаси местните фермери и да им спести около половин милион долара годишно, които иначе биха давали за проектиране на терасите в местната Агенция за консервация на земеделските терени.

За проектиране на терасите програмата използва топографска информация като обща площ, максимална височина, местоположения на ридовете, водни канали и реки. На база на тези данни се проектират терасите.

Едно от големите преимущества на софтуера е в това, че може да проектира как и къде се концентрират водните потоци и как се движат, така че терасите да се направят по начин, по който може да се избегне издълбаването на дъбоки вертикални пропасти от водните канали. По този начин се намалява рушенето на терените.

Системата е тествана и одобрена от местната Агенция за консервация на земеделските терени. Нещо повече, оттам казват, че това е най-добрата система от този вид, която са виждали. Тя ще бъде достъпна безплатно за местните земеделци от следващата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар