сряда, 3 март 2010 г.

Трусът в Чили е изместил земната ос, твърдят учени от НАСА


Земетресението в Чили, обявено за седмото най-силно в историята, е било достатъчно мощно, за да промени координатите на земната ос и да съкрати продължителността на дните. Такова твърдение изказа Ричард Грос, геофизик от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, цитиран от сп. "Нешънъл джиографик".

Съгласно компютърните модели, създадени от учения, трусът с магнитуд от 8.8 бала по скалата на "Рихтер" е изместил земната ос с около осем сантиметра. Той също така е предизвикал частично преразпределение на земната маса, с което е ускорил въртенето на Земята, намалявайки деня с 1.26 микросекунди.

Според учения подобни последици е имало и след други мощни земетресения - за сравнение, в резултат на труса от 9 бала по "Рихтер", който удари Суматра през декември 2004 г., продължителността на дните се е съкратила с 6.8 микросекунди.

Тези промени обаче могат да бъдат забелязани единствено от изследователи, занимаващи се с подобни въпроси, отбелязва Дейвид Керидж от Британския геоложки институт.

Учени от океанографския институт "Уудс Хол" (WHOI) в Масачузетс същевременно обявиха, че трусът в Чили може да се окаже "последствие" от мощно земетресение, ударило страната преди половин век. Според тяхното изследване разрушителното земетресение от 9.5 бала, регистрирано в латиноамериканската страна през 1960 г., е предизвикало натрупване на напрежение под земната кора, чийто резултат е бил трусът от миналата събота.

"Случаят е почти идентичен със земетресението на Суматра от декември 2004 г., което е било последвано от друго с магнитуд от 8.7 бала през март 2005 г. А разликата от 50 години съвсем не е голяма от геоложка гледна точка", посочва геологът Чжъан Лин от WHOI.

Няма коментари:

Публикуване на коментар