сряда, 1 септември 2010 г.

Останки на нов вид хищен динозавър в Румъния


Останки на нов вид хищен динозавър с ниско и набито тяло, който е дебнел по нашите земи преди 70 млн. години, бе открит в Румъния.

По това време според учените морското равнище е било много по-високо и регионът е представлявал по-скоро островен архипелаг.

Нареченият Balaur bondoc (което означава "нисък и набит дракон"), е нещо като по-яка и мускулеста версия на страховития си събрат велосираптор (Velociraptor).

За разлика от него обаче, той е имал два големи и остри нокътя на всеки крак вместо един, като с тях навярно е замахвал и разсичал плячката си.

Съществото е било близо 2 метра високо, с къси и набити крайници, като размерът и строежът на таза му показват, че е разчитало повече на сила, отколкото на бързина.

В сравнение с велосираптора, Balaur bondoc е бил по-скоро като кикбоксьор, отколкото като спринтьор, и според учените е можел да поваля плячка и с по-големи размери от неговите.

Именно начинът, по който е преследвал и улавял жертвите си, го прави толкова по-различен начин от познатите му събратя, които по това време са обитавали други места на планетата.

Въпреки че е доста необичаен като вид обаче той все пак е бил близък родственик с велосирапторите и пернатите динозаври в Китай.

Динозавърът е откритие на геолога Матиас Времир от Трансилванската музейна асоциация.

Фосилът представлява частично запазен скелет, включващ кости от преден и заден крайник, бедрена кост, гръбнак, ребро и опашни кости.

На мястото, където е открит, са намерени и останки от дребни растителноядни динозаври с размерите на крава, както и динозаври с човка, наподобяваща патешката.

Подробно находката е описана в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS.org).

Няма коментари:

Публикуване на коментар