понеделник, 12 октомври 2009 г.

Индийският спътник "Оушънсат-2" предаде първите снимки на Земята

Изстреляният на 23 септември индийски спътник за дистанционно сондироане на Земятя "Оушънсат-2" е включен и предава от космоса първите снимки на земната повърхност, съобщава Индийската организация за космически изследвания.




Космическият апарат с маса 960 килограма стана десетият действащ индийски спътник за дистанционно сондиране на Земята. Той е предназначен за всестранни изследвания на Световния океан и неговото взаимодействие с атмосферата. "Оушънсат-2" се завърта на слънечво-синхронна орбита около Земята на восочина 720 километра. Апаратурата му може да обхване 70% от земната повърхност.




Индийската група от спътници за дистанционно сондиране на Земята е най-голяма в южно-азиатския регион.
Монтиран на "Оушнсат-2" прибор за наблюдаване на цветността на океана помага за търсене на струпване на риба, благодарение на способността да се показват областите с висока концентрация на хлорофил. Радиолокационен рефлектометър ще помогне за определяне на скоростта и посоката на вятъра над повърхността на океаните и мониторинг на полярните ледове. Прибор за сондиране е предназначен за изучаване на долните слоеве на атмосферата и йоносферата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар