събота, 10 октомври 2009 г.

Перник лежи върху 950 тона злато


Златотърсачи започват разкопки в Перник и Брезник. Според учени от БАН, Перник лежи върху 950 тона злато, съобщава "Стандарт".

В продължение на три години "Трейс Рисорсиз" ЕООД ще търси благородния метал върху терена "Росоман". Той е 21,20 кв. км и достига до столичния квартал Божурище.

Правителството даде съгласието си министърът на околната среда и водите да издаде две разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми. Фирмата търси находища от благородни метали у нас от 2006 година заедно с компанията за проучване и добив на злато "Мартерн".

Миналата година кампанията обяви резултатите от предварителни проучвания в района между Перник, Брезник и Божурище. Сондажите са показали от 1,15 до 1,4 грама злато на тон от трите стари находища в областта и от 4,0 до 4,8 грама за тон от пет нови проби. Очаква се добив на над милион унции злато.

Перник лежи на над 950 тона злато. Това пък обяви преди време ученият от БАН доц. д-р Емил Минев. Според него в региона имало и платина. Това показвали стари геоложки проучвания, които обаче били засекретени до 1997 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар