четвъртък, 8 октомври 2009 г.

В Университета на Западно Онтарио заснеха падането на метеорит

Снимка на падащия голям метеорит

Астрономи от Университета на Западно Онтарио успяха да заснемат със система от камери падането на метеорит, голям колкото детски велосипед.
Метеорът е бил забелязан още на 25 септември. Видеокамерите са работели денонощно. Вече са публикувани данните от наблюдението и видеоматериалите.
Скоростта на движещия се в атмосферата обекта е изчислена на около 21 километра в секунда. Върховата яркост на метеора е превишавала яркостта на лунния диск приблизително 100 пъти.

Сега учените се опитват да открият останките от метеора, които са достигнали Земята. Откриването им би било голям успех. За метеорита съществуват подробни данни и теоретично може да се определи орбитата му на падане. Това би позволило да се получи информация за частите на Слънчевата система, от където е долетято небесното тяло. Надеждата за откриване на останки е малка, защото основната маса е изгоряла в атмосферата.

Преди година също в Канада падна голямо космическо тяло с тегло няколко тона. То беше обявено за най-големия метеорит за последните 10 години. Тогава, след дълго търсене бяха открити няколко фрагмента от космическия "гост".

Няма коментари:

Публикуване на коментар