понеделник, 26 октомври 2009 г.

Метеорит падна в Латвия

РИГА, 26 октомври. Метеоритът, котйто в неделя вечер падна в Латвия най-вероятно е от желязо. Това е мнението на старши научния сътрудник на Института по динамика на геосферите при РАН Владимир Светцов, предаде NEWSru.com.

С него е съгласна друг eксперт, заведждащата отделението по радиоастрономия в Държавния астрономически институт "Щернберг" Валентина Есипова.

Снощи в района на градчето Мазсалаца във Валмиерския район на Латвия падна метеорит. При падането се образува кратер, широк 20 и дълбок 10 метра.

Светцов отбелязва, че засега не разполага с никакви данни за падането освен съобщенията на медиите, но съдейки по размера на кратера метеоритът вероятно е железен.

"Каменните метеорити по правило не долитат до Земята, разрушават се и изгарят във въздуха. Това може да бъде желязно тяло с размери от порядъка на метър и маса от няколко тона" — казва Светцов. Той добавя, че ако падналото тяло беше спътник, той е бил много здрав, тъй като лека конструкция би се разрушила още във въздуха.

Светцов отбелязва, че метеорити с еднометрови размери падат на Земята примерно веднъж годишно, но в повечето случаи те са каменни и не оставят кратери, защото се разрушават още във въздуха. Железните метеорити са около 10% от общия брой на всички метеорити. Светцов напомня, че подобно събитие се е случило преди около десет години в Башкирия. В покрайнините на Стерлитамак на полето е паднал железен метеорит и оставил кратер с размер около десет метра.

"Метеоритът достигнал на дълбочина около пет метра, понеже грунтът бил много мек" — казва ученият - "За да се уточнят параметрите на падналия в Латвия метеорит е необходима допълнителна информация".

"Най-вероятно метеоритът тежи няколко десетки килограма" - счита завеждащата отделението по радиоастрономия на Държавния астрономически института "Щернберг" Валентина Есипова. — "Ако беше попаднал в многоетажна сграда, то би я разнесъл на прах. Ако не са намерени късове, то той може да е бил или каменен, който при удара се е раскъсъл на малки частици. Или, най-вероятно е железен — тогава той е навлязъл дълбоко на няколко метра в кратера. И сега трябва да се търси с помощта на магнитометър — прибор за измерване на характеристиките на магнитното поле и магнитните свойства на веществата. Подобен е Сихоте-Алинтския метеорит. Но той е много по-голям от сегашния небесен гост. Един къс от него е тежал 1745 кг".

Метеоритът в Латвия бил шега!
Фалшивият метеорит е част от реклама на мобилен оператор
Мобилен оператор е инсценирал падането на метеорита в Латвия

Няма коментари:

Публикуване на коментар