събота, 17 октомври 2009 г.

Европейски спътник ще изследва почвата и океаните


Европейският спътник SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) за изследване влажността на почвата и солеността на океаните ще бъде изстрелян на 2 ноември от руската база Плесецк.

Целта е да се опознаят по-добре климатичните промени.

Глобалното затопляне е факт, но последствията върху валежите, изпаренията на водата, "складирането" й в почвата са неизвестни, заяви Ян Кър, научен ръководител на мисията SMOS в Центъра за космически изследвания на биосферата със седалище в Тулуза.

"Моделите ни не успяват да покажат онова, което се случва", допълни той, настоявайки, че е нужно да се разполага с по-добри данни.

Когато става дума за последствията от климатичните промени в даден район, водните ресурси са от по-голямо значение, отколкото самата температура, поясни експертът.

SMOS ще позволи да се изследват промените в нивата на солта на океанската повърхност, заяви Пиер-Ив Льо Траон от Френския институт за морски изследвания.

Концентрацията на сол влияе върху глобалната циркулация на водите на земната повърхност, поясни той.

Мисията SMOS е част от обща програма за наблюдения на Земята. В програмата участват Европейската космическа агенция, Френският национален център за космически изследвания и Испанската агенция за космически изследвания.

Спътникът ще бъде изведен на полярна орбита, на около 755 км над Земята. Той трябва да състави карти за влажността на почвата, обхващайки за три дни цялата земна повърхност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар