вторник, 20 октомври 2009 г.

Повторен анализ на данните от GRACE коригира първоначалните резултати


Повторен анализ на данните от GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), събрани в 2006 година коригира първоначалните резултати. Проектът GRACE на Тексаския университет в Остин е регистрирал изменението на гравитационното поле на Земята вследствие повдигането на грунта под стопяващите се ледове в Антарктика. Данните за изменението на ледената покривка, събрани с GPS датчици показват, че антарктическият грунт се повдига по-бавно, отколкото се предполага по резултатите от GRACE. От това следва изводът, че разтопяването на ледовете става по-бавно от определеното преди. Засега не е уточнена разликата, но вероятно тя не е голяма.

Изследователите предупреждават, че стопяването на антарктическия леден щит представлява сериозен проблем за световната общественост, защото нарастването на океанското ниво заплашва много населени територии.

Неотдавна бяха обявени резултатите от експедицията Catlin Arctic Survey, организирана с поддръжка на Уелския принц Чарлз, за окончателно изчезване на постоянния лед на другия полюс - Северния. От около 2030 година всяко лято Арктика напълно ще се освобождава от ледената покривка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар